Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Zprávy ČLnK

Vláda navrhuje umožnit očkování v lékárnách a u zubařů

14. 12. 2021

Vláda navrhuje umožnit očkování v lékárnách a u zubařů

Česká lékárnická komora považuje rozhodnutí Vlády ČR za správné. Očkování v lékárnách probíhá již ve 13 zemích Evropské unie i dalších zemích, jako například USA nebo Velké Británii. Lékárny jsou velmi dobře dostupná zdravotnická zařízení, místně i časově, čímž se významně rozšiřují možnosti pacientů nechat se očkovat. ČLnK se tématu očkování lékárníky v lékárnách intenzivně věnuje už více než rok. Sleduje trendy a zkušenosti kolegů v zahraničí. Připravuje školící programy pro lékárníky a bude při úpravě legislativy maximálně nápomocná. Důležitá je rychlost zavedení legislativní změny.

ČLnK návrh Vlády ČR podporuje. S premiérem a ministrem zdravotnictví o možnosti očkování v českých lékárnách jednali zástupci komory již na začátku letošního roku. Je dobře, že se nakonec podařilo připravit legislativní návrh, který to umožňuje.

Podle informací z interního průzkumu ČLnK by se mohla zapojit zhruba jedna čtvrtina lékárníků, což odpovídá zapojení kolegů v zahraničí. Bude však záležet také na nastavení podmínek školení lékárníků a potřebných úprav v lékárnách - měly by být dostatečné, ale nikoli přehnané. Součástí pregraduální i postgraduální výuky studentů farmacie, posléze lékárníků je mimo jiné i předmět "První pomoc“. Také v rámci celoživotního vzdělávání ČLnK školila několik let své členy v první pomoci, a to i pro případy anafylaktické reakce a aplikace adrenalinového autoinjektoru.

Ohledně prostor lékárny ČLnK předpokládá potřebné úpravy, především by mělo být zachováno soukromí pacienta při očkování - například očkováním v samostatném prostoru nebo ve vymezeném čase.

Lékárny jsou velmi dobře dostupná zdravotnická zařízení, místně i časově, takže to významně rozšiřuje možnosti pacientů nechat se očkovat. Očkovací centra jsou zpravidla pouze ve velkých aglomeracích, lékaři mívají kratší ordinační dobu, takže možnost očkování mohou lékárny vhodně doplnit. Dostupnost lékárenské péče by se měla využít i při očkování proti chřipce, ve kterém ČR značně zaostává za zeměmi, kde je očkování v lékárnách povoleno.

V současné době se věnuje tématu očkování v lékárnách mnoho médii. Například deník Právo: „V Česku je 2800 lékáren. Řada z nich v obcích a místech, kde chybí praktický lékař a do očkovacího místa to není nejblíž. Zapojení farmaceutů by tak mohlo podle Vojtěcha dostat vakcínu k dalším lidem. Taková praxe funguje například ve Francii, nově bude i v Německu.

Stejná debata se přitom vedla už letos v lednu. Farmaceuti tehdy jednali přímo s premiérem Andrejem Babišem (ANO). „Dávali jsme k dispozici to, co je potřeba změnit tak, aby lékárníci mohli fyzicky očkovat,“ potvrdil Právu prezident České lékárnické komory Aleš Krebs. Na čem tehdy plán zkrachoval, neví. O změnu usilují lékárníci dlouhodobě. Mohli by, podobně jako kolegové v cizině, očkovat třeba proti chřipce.

Podle Krebse je ale zřejmé, že ani covid jen tak nezmizí. „Určitě se legislativa nezmění během týdne. Na druhou stranu vidíme, jak epidemie probíhá a bude potřeba očkovat dál,“ doplnil.“

Zdroj: ŠOPFOVÁ, Očkovat v lékárně i u stomatologa, navrhl Vojtěch. Praha: Právo, str. 2, 14. 12. 2021.

Další výstupy jsou v příloze tohoto článku:

Česká televize - Události
Zdroj: KOTKOVÁ ŠULCOVÁ, Očkování dětí od 5 let. Praha [online]: ceskatelevize.cz, 10:40 – 13:02, 13. 12. 2021.

Rozhlas - Ranní Plus
Zdroj: RANNÍ PLUS, Očkování proti Covid 19 by nově mohli očkovat zubaři a lékárníci. Praha [online]: program.rozhlas.cz, 7:13 - 7:23, 14. 12. 2021.

TV Prina - CNN Prima News
Zdroj: SOCHA, Bude se očkovat v lékárnách.Praha [online]: cnn.iprima.cz, str. 0, 11. 12. 2021.

Echo24.cz
Zdroj: DOBIAŠOVSKÝ, Lékárníci chtěli očkovat už před rokem. Vláda si na ně vzpomněla až teď. Praha [online]: echo24.cz, str. 0, 14. 12. 2021.

Seznam zprávy
Zdroj: VEČERNÍ ZPRÁVY, Očkování u zubaře či v lékárně. Praha [online]: seznamzpravy.cz, 2:48 - 5:25, 14. 12. 2021.

Seznam zprávy
Zdroj: MIČÍK, Očkovat znamená i řešit potíže, uvědomují si lékárníci. Ne všude je zájem. Praha [online]: seznamzpravy.cz, str. 0, 15. 12. 2021.

Hospodářské noviny
Zdroj: MATĚJKOVÁ, Jsme připraveni očkovat, říkají zubaři a lékárníci. Předseda vakcinologů je proti. Praha [online]: archiv.hn.cz, str. 0, 16. 12. 2021.

www.lekarnici.cz