Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Odborné aktuality

Sója, tamoxifen a karcinom prsu

15. 2. 2017

Sója, tamoxifen a karcinom prsu

Záhadu „sójového paradoxu“ poodkrývá studie týmu vedeného Leenou Hilakivi-Clarkeovou z Georgetown Lombardi Comprehensive  Cancer Center publikovaná v lékařském časopise Clinical Cancer Research.  Řada typů karcinomu prsu je estrogen-dependentní. V roce 2012 trpělo těmito typy nádorů plných 70% z 1,67 milionu žen s diagnostikovaným karcinomem prsu. To otevírá otázku, nakolik jsou látky s afinitou k estrogenovým receptorům využitelné k pro prevenci karcinomu prsu a případně i při léčbě či pro prevenci rekurence tohoto onemocnění. Z epidemiologických studií vyplývá, že v Asii, kde se konzumuje v poměrně značném množství sója, je riziko onemocnění karcinomem prsu několikanásobně nižší, než v západní Evropě, kde je spotřeba sóji obecně nízká. Tento fenomén bývá vysvětlován především účinkem  fytoestrogenního izoflavonu genisteinu, jenž vykazuje významnou afinitu k  estrogenovým receptorům. Na druhé straně se ale nepotvrdil pozitivní účinek sóji při léčbě karcinomu prsu tamoxifenem. Naopak, některé studie naznačují, že genistein může riziko rekurence karcinomu zvyšovat.

Tým Hilakivi-Clarkeové testoval účinky genisteinu a tamoxifenu na kmeni potkanů, u kterého lze indukovat karcinom mléčné žlázy, a zjistil překvapivý rozdíl v efektu těchto látek v závislosti na době, kdy se lék a izoflavon dostávají do organismu. Pokud je organismus vystaven účinkům genisteinu před onemocněním, pak snižuje riziko karcinomu mléčné žlázy. V případě onemocnění a léčby tamoxifenem se ukazuje předchozí expozice genisteinu jako pozitivní faktor a také konzumace sóji po onemocnění má na výsledky léčby pozitivní účinky. Naopak, pokud organismus nebyl před onemocněním  genisteinu po delší dobu vystaven, je jeho konzumace při onemocnění a během léčby tamoxifenem spojena se zvýšeným rizikem rekurence onemocnění.

„Přišli jsme na kloub paradoxu, jenž byl pozorován v dřívějších studiích jak na zvířecích modelech, tak i na pacientech,“ shrnuje výsledky studie Hilakivi-Clarkeová. „Zatímco mnoho onkologů nedoporučuje svým pacientkám konzumaci sóji, naše studie naznačuje, že namístě je diferencovanější přístup – pokud jsou tedy výsledky naší studie platné i pro člověka.  Pacientky by měly pokračovat v konzumaci sóji i poté, co jim byl diagnostikován karcinom prsu, ale neměly by s ní začínat, pokud sóju nekonzumovaly už předtím.“

 

Autor: prof. Ing. Jaroslav Petr, DrSc.