Odborné aktuality
Paleodieta ženám prospívala více než nízkotučná dieta
16. 4. 2016
Obézní ženy po menopauze, které si zvolily paleolitický typ diety, vykázaly zlepšení biomarkerů pro inzulínovou rezistenci ve srovnání se ženami, které byly na nízkotučné dietě. Prokázala to studie švédských vědců v čele s Carolinou Blomquistovou z Umeå University, kteří o svých výsledcích referovali na výročním setkání Endocrine Society. Studie sledovala 70 žen po dobu 24 měsíců.
"Paleolitický typ stravy sníží specifické mastné kyseliny a aktivitu desaturázy v krvi, spojené s inzulinovou rezistencí, výrazněji než kontrolní nízkotučná dieta," uvedla Blomquistová s tím, že paleodieta může mít dlouhodobé příznivé účinky na onemocnění souvisejících s obezitou, jako je inzulínová rezistence a kardiovaskulární onemocnění.
Hladina estrogenu se snižuje při vstupu do menopauzy, což vede k abdominálnímu typu obezity a snížení citlivosti na inzulin, vysvětlila Blomquistová. Příjem nasycených mastných kyselin vede k zvýšení koncentrace prozánětlivých faktorů. "Tyto prozánětlivé faktory pak mohou vyvolat stav chronického zánětu malé intenzity, jenž vede ke snížení citlivosti na inzulín a k vzniku kardiovaskulárních chorob," doplnila.
"Polynenasycené mastné kyseliny, jež jsou např. v rybách, mohou na druhé straně mít příznivý vliv na citlivost k inzulínu působením na specifické geny, svaly a játra. Polynenasycené mastné kyseliny mohou také snížit zánět a také chuť k jídlu," řekla Blomquistová.
Ve studii ženy v rámci paleodiety konzumovaly stravu skládající se z 30 % bílkovin, 30 % sacharidů a 40 % tuků, včetně vyššího množství nenasycených mastných kyselin. Konzumovaly libové maso, ryby, ovoce, zeleninu, olej a ořechy, ale nikoli mléčné výrobky, obiloviny, přidané soli nebo rafinovaný tuk a cukr.
Ve skupině s nízkotučnou dietou se ženy zaměřovaly na konzumaci stravy s 15 % bílkovin, 55 % sacharidů a 30 % tuku. Ve stravě měly více celozrnných produktů, pouze nízkotučné mléčné výrobky a tři porce ryby týdně. Po 24 měsících byla ztráta hmotnosti obdobná u obou skupin, 11 % u skupiny s paleodietou a 8 % u skupiny s dietou s nízkým obsahem tuku.
U žen ve skupině s paleodietou došlo k poklesu aktivity delta-9-desaturázy - jaterního enzymu spojovaného se ztukovatěním jater, inzulinovou rezistencí a vyšší úmrtnosti.
Autor: MUDr. Jan Činčura / Převzato a zkráceno z MedPage Today