Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Právní aktuality

Můžeme se „těšit“ na výpověď bez udání důvodu?

16. 5. 2024

Zřejmě jste v uplynulých měsících zachytili žhavou mediální debatu o plánovaném zavedení možnosti zaměstnavatele podat zaměstnanci výpověď bez nutnosti udání důvodu. Tato novinka je hojně diskutovaná především v souvislosti s chystanými změnami zákoníku práce, jejichž cílem je rozhýbat český pracovní trh. Navzdory mnohým očekáváním však návrh „bezdůvodné“ výpovědi v současné podobě novely nenalezneme. Co se tedy vlastně má změnit?

První důležitou novinkou by mělo být prodloužení zkušební doby, a to u „běžných“ zaměstnanců na 4 měsíce (ze současných 3 měsíců) a u vedoucích zaměstnanců dokonce až na 8 měsíců (ze současných 6 měsíců). Nadto bude možné po dohodě mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem zkušební dobu v době jejího trvání dodatečně prodloužit, což dle nynější legislativy možné není.

Velkou novinkou by měla být i změna výpovědní doby, jež by podle novely začínala běžet už ode dne jejího doručení, a nikoli od prvního dne následujícího kalendářního měsíce. Nadto by u vybraných výpovědních důvodů, mezi které patří například naplnění předpokladů pro okamžité zrušení pracovního poměru nebo soustavné méně závažné porušování pracovních povinností či porušení povinnosti dodržovat režim dočasně práce neschopného pojištěnce, měla výpovědní doba trvat pouze 1 měsíc (místo stávajících 2 měsíců).

Dalším velmi častým jevem, s nímž se má novela v praxi vypořádat, je situace, kdy zaměstnankyně nastoupí na mateřskou či rodičovskou dovolenou a po dobu její nepřítomnosti je na její pozici přijat nový zaměstnanec, který má sjednanou pracovní smlouvu na dobu určitou. Pro ulehčení starostí zaměstnavatelů v této oblasti a umožnění pružné reakce na návrat zaměstnankyně z „mateřské“ či „rodičovské“ by zaměstnavatelé nově nemuseli v těchto případech dodržet maximální dobu trvání pracovního poměru v délce 3 let s tím, že by však stále byli povinni respektovat celkovou maximálně možnou dobu trvání pracovního poměru na dobu určitou v délce 9 let, která se uplatní právě v případě opakovaného prodlužování pracovního poměru na dobu určitou.

V neposlední řadě je třeba zmínit i to, že zaměstnanci by se podle novely mohli se zaměstnavatelem písemně dohodnout na tom, že si budou sami rozvrhovat pracovní dobu. Tato dohoda musí obsahovat způsob, jakým bude zaměstnanec informovat zaměstnavatele o svém rozvrhu pracovní doby a jeho případných změnách.

Ačkoliv výpověď bez udání důvodu není součástí nynější verze novely, lze předpokládat, že se ji někteří poslanci pokusí prosadit během projednávání v Poslanecké sněmovně formou pozměňovacího návrhu. To bychom ale trochu předbíhali, protože novela zatím neprošla ani přes vládu. V současné chvíli tedy nezbývá než čekat na její výslednou podobu, která bude předložena poslancům.

KMVS, advokátní kancelář, s.r.o.