Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Právní aktuality

Jak bude vypadat budoucnost farmaceutického trhu?

17. 2. 2023

Jak bude vypadat budoucnost farmaceutického trhu?

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), jehož úkolem je mimo jiné dohled nad dodržováním legislativy v oblasti hospodářské soutěže, nedávno dokončil tzv. sektorové šetření v oblasti distribuce léčiv, které prováděl mezi lety 2021 a 2022. Cílem tohoto průzkumu bylo prověřit aktuální stav trhu v oblasti distribuce „Rx“ léčiv (tj. léků vydávaných na lékařský předpis), které jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění.  

V lékárenských kruzích ÚOHS rozvířil debatu zejména svým postojem k tzv. DTH (direct to hospital) a DTP (direct to pharmacy) modelům, jejichž prostřednictvím jsou léčivé přípravky distribuovány přímo do lékáren bez mezičlánku v podobě distributora. Podle úřadu tyto modely nejsou samy o sobě omezením hospodářské soutěže. Naopak je třeba vyzdvihnout jejich zásadní benefit v podobě snížení míry reexportů. Pro lékárny může být určitým pozitivem doporučení týkající se změny rozložení obchodní přirážky, a to v podobě zastropování obchodní přirážky zvlášť pro lékárny a zvlášť pro distributory. U přímých distribučních modelů by tak nemuselo docházet k nežádoucímu znevýhodnění lékáren. ÚOHS taktéž doporučuje zvážit zavedení již delší dobu diskutovaného emergentního systému, v jehož rámci by měl držitel rozhodnutí o registraci povinnost na základě pacientem předloženého receptu dodat léčivo přímo do lékárny, což by pomohlo především menším lékárnám, které nejsou plně integrovány do distribučních řetězců.

Dlouhodobá tendence ÚOHS spěje k tomu, že místo konkrétního léčivého přípravku by se měl celý systém poptávání a předepisování soustředit na účinnou látku. Tato praxe je nyní aplikována především při výběrových řízeních vypisovaných nemocnicemi. Nyní ÚOHS konktrétně navrhuje zakotvení zákonné povinnosti pro lékárny, aby nabízely a vydávaly levnější varianty léčiv (generika), a to pokud možno ty nejlevnější z nich. ÚOHS se však taktéž vyjádřil k online prodeji léčiv. Jako naprosto nedůvodnou překážku vidí stávající povinnost online prodejců provozovat rovněž kamennou lékárnu. Stejně tak by ÚOHS uvítal inovaci v podobě možnosti objednání „Rx“ léčiv online a jejich doručení pacientovi rovnou domů, aniž by musel navštívit kamennou lékárnu. Je však otázkou, zda zákonodárci tyto prosby vyslyší.

KMVS, advokátní kancelář, s.r.o.