Odborné aktuality
Hodně cukru více karcinomů plic
4. 3. 2016
Dieta s vysokým obsahem cukru v jídle a nápojích je spojena u nekuřáků se zvýšeným rizikem vzniku dlaždicobuněčného karcinomu plic, a to zejména u lidí, kteří mají nižší vzdělání. Riziko u uvedené populace bylo o 49 % vyšší než u jejich vrstevníků, kteří dávali přednost potravinám s nízkým glykemickým indexem. Ti kdo byli na vrcholku spotřeby potravin s vysokým glykemickým indenem, měli dokonce o 92 % vyšší riziko vzniku karcinomu plic, tvrdí vedoucí výzkumu, Xifeng Wu z texaské univerzity v Houstonu.
Důvodem je zřejmě vyšší vliv tzv. insulin-like růstového faktoru, tvrdí vědci ve své práci uveřejněné v Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention. „Kouření je stále tou nejvýznamnější příčinou výskytu plicního karcinomu, ale nyní jsme našli další souvislost: mezi glykemickým indexem a karcinomem plic u určité skupiny nemocných, kteří nikdy nekouřili,“ říká Wu.
Pro dalšího vědce, Sai Yendamuri z Buffala nejsou tyto výsledky překvapivé, protože i jiné typy karcinomů mají významnou souvislost s obsahem cukru v potravě. Výsledky zmíněného pozorování vyplývají z vyšetření téměř 2 000 pacientů, u nichž byl nově diagnostikován karcinom plic, v porovnání se 2 500 zdravých lidí. Všichni sledovaní byli běloši ne-hispánského původu.
V prevenci karcinomu je tedy vhodné doporučovat nejen zanechání kouření, omezení konzumace alkoholu, ale i významné omezení zejména jednoduchých cukrů (sacharózy, fruktózy), které mají vysoký glykemický index. Naopak prevencí může být zařazení většího množství zeleniny a luštěnin s vysokým obsahem vlákniny (a nízkým GI) do jídelníčku a pochopitelně adekvátní fyzická aktivita. „Naše doporučení je podobné těm, které dávají kolegové svým pacientům v prevenci diabetu a kardiovaskulárních onemocnění,“ uzavírá Wu.
Autor: miš