Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Zprávy ČLnK

Elektronický receptář individuálně připravovaných léčivých přípravků pro lékárníky, farmaceutické asistenty a lékaře je spuštěn

2. 6. 2022

Tato elektronická databáze receptur individuálně připravovaných léčivých přípravků (IPLP), která vznikla pod záštitou České lékárnické komory, je již přístupná na adrese https://iplprecept.cz. Obsahuje technologické předpisy a lékařské předpisy IPLP, které nahrazují nedostupné registrované hromadně vyráběné léčivé přípravky (HVLP). V databázi lze vyhledávat pomocí názvu HVLP nebo účinné látky, řadit do skupin dle lékových forem nebo indikační skupiny.

Uvedené receptury mají jednotnou strukturu. Obsahují magistraliter předpis pro lékaře v současné lékopisné terminologii, který lze volně zkopírovat do schránky nebo exportovat do PDF a poslat emailem lékaři. Pro lékárníky a farmaceutické asistenty je určen export technologického předpisu, který odpovídá požadavkům vyhlášky o správné lékárenské praxi. Obsahuje název léčivého přípravku, složení, pracovní postup, obal, dobu použitelnosti, označení, podmínky uchovávání a kontrolu/vzhled přípravku. Při exportu technologického předpisu lze doplnit adresu lékárny, datum a jméno zodpovědného lékárníka. U každé receptury je navíc uvedena úhrada pojišťovnou, zdroj receptury, případně poznámky k přípravě a dávkování.

Do další etapy plánujeme zařadit technologické předpisy v praxi používaných magistraliter, které vychází z oficinálních receptářů Českého lékopisu nebo Německého kodexu (NRF).

Zpracování elektronického receptáře bylo jednou z výzev, která byla předložena účastníkům European Healthcare Hackathon, soutěže programátorských týmů, která se uskutečnila 19. – 21. 11. 2022. Programátoři měli za úkol během 48 hodin vytvořit a odprezentovat funkční koncept řešení. S vítězným týmem uzavřela ČLnK smlouvu a plnohodnotná databáze je nyní k dispozici jak lékárníkům, tak předepisujícím lékařům.

Do pracovní skupiny pro tvorbu receptur se zapojili lékárníci z praxe: farmaceutická asistentka Jiřina Novotná z E-laboratoře (lékárna se soustředěnou přípravou řetězce Dr. Max), Mgr. Martina Husárová z Galeniky (lékárna se soustředěnou přípravou firmy Fagron a.s.), Mgr. Daniela Harapátová z nemocniční lékárny FN Bulovka, PharmDr. Lukáš Láznička za ČLnK, Katedru farmaceutické technologie a kontroly léčiv IPVZ a FN Královské Vinohrady a PharmDr. Sylva Klovrzová, Ph.D.ze stejné katedry IPVZ a Ústavní lékárny IKEM. Technologické předpisy byly oponovány odborníky z kateder farmaceutické technologie z obou farmaceutických fakult.

Věříme, že tento receptář budou hojně využívat lékárníci i lékaři a umožní individuální přípravu podle potřeb našich společných pacientů.

IPLP receptář

PharmDr. Sylva Klovrzová, Ph.D.
PharmDr. Lukáš Láznička

Zdroj: https://lekarnici.cz