Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Odborné aktuality

Americká kardiologická asociace aktualizovala doporučení pro léčbu rezistentní hypertenze

15. 2. 2019

Americká kardiologická asociace aktualizovala doporučení pro léčbu rezistentní hypertenze

Hypertenze je definována jako rezistentní, pokud se nedaří dosáhnout cílových hodnot krevního tlaku ani při terapii trojkombinací antihypertenziv. Aktualizovaná americká doporučení pro záchyt a léčbu nyní publikoval odborný časopis Hypertension.

Americká kardiologická asociace (AHA) přepracovala své doporučené postupy pro terapii rezistentní hypertenze z roku 2008 a zahrnula do ní nové postupy a praktické rady pro včasnou diagnostiku a vyšší efektivitu léčby. Nejdůležitější změny jsou shrnuty v následujících bodech:

  • Lékaři by se měli na pravidelných kontrolách cíleně ptát pacientů na jejich kvalitu spánku. Nedostatek spánku nebo jeho špatná kvalita mohou aktivovat sympatický nervový systém a systém renin-angiotenzin, které jsou jedním z hlavních patofyziologických mechanismů vzniku a progrese hypertenze. Doporučuje se nejméně 6 hodin nepřerušovaného spánku denně.
  • Zvýšený důraz je kladen na změnu životního stylu. Všem pacientům by měla být na začátku terapie doporučena dieta s nízkým obsahem sodíku (˂2 400 mg za den) a při nadváze redukce hmotnosti.
  • Pokud není léčba trojkombinací antihypertenziv a zavedením režimových opatření úspěšná, měla by se zvážit výměna diuretika hydrochlorothiazidu za chlorthalidon nebo indapamid. Účinné se prokázalo rovněž přidání spironolaktonu k zavedené trojkombinaci.

(svat)

Zdroj: https://www.jwatch.org/fw114569/2018/09/13/heart-group-updates-guidelines-resistant-hypertension?query=pfwTOC&jwd=000020018440&jspc=MPD