Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Aktuality | Zpravodajství

Rizika při odběru vakcín proti COVID-19 od neoficiálních distributorů

25. 3. 2021

Rizika při odběru vakcín proti COVID-19 od neoficiálních distributorů

25. 3. 2021 | Národní organizace pro ověřování pravosti léčiv (NOOL) důrazně varuje před nákupy a odběry vakcín od neoficiálních distributorů, z neschválených řetězců a z neověřených zdrojů. NOOL upozorňuje na nebezpečí vstupu padělků, zcizených nebo nekvalitních vakcín na český trh.

Několika subjektům byly nabídnuty vakcíny proti COVID-19 „nezávislými distributory“, obvykle za vyšší cenu, než za kterou je nakupují jednotlivé státy prostřednictvím dohod s Evropskou komisí. Národní organizace pro ověřování pravosti léčiv (NOOL) důrazně varuje před nákupy vakcín z neověřených a neověřitelných zdrojů.

Distribuce a výdej vakcín, jako většina léků na předpis, podléhá legislativě v rámci nařízení EU (Falsified Medication Directive, FMD). Vakcíny se staly lukrativním zbožím, a tak mohou být předmětem nelegálního obchodu a vstupu zcizených, padělaných vakcín nebo vakcín od neschválených výrobců bez záruky kontroly kvality správné výrobní praxe na evropský a český trh.

Společnost Pfizer dodává vakcíny do očkovacích center za vlastní přísné bezpečnostní kontroly. V současnosti je třeba věnovat pozornost vakcínám společnosti Moderna, kterou oficiálně za dodržení všech zákonných opatření distribuuje Avenier, a AstraZeneca, kterou distribuuje do očkovacích center a praktickým lékařům Alliance HealthCare. V blízké budoucnosti se budou distribuovat také vakcíny společnosti Janssen (Johnson & Johnson) prostřednictvím distributora Avenier. V současnosti je nutné ověřovat pravost vakcín společnosti AstraZeneca, v dubnu budou k ověřování připraveny vakcíny Moderna, od počátku distribuce bude nutné ověřovat vakcíny Johnson & Johnson. Pravost vakcín je ověřována nemocničními lékárnami, distributorem nebo jiným oficiálně pověřeným subjektem v očkovacím centru.

Mgr. Jakub Dvořáček, MHA, LL.M., předseda představenstva NOOL k tématu dodává:

„Je důležité, aby vakcíny byly dodávány pověřeným distributorem, který zajistí dodržení správné distribuční praxe. Problém vidíme v dodávkách, které jsou nabízeny mimo oficiální řetězec. Tady hrozí riziko dodání vakcín z neschválených zdrojů bez certifikace správné výrobní praxe, neověřitelnosti podmínek skladování a distribuce, například nedodržení teplotního řetězce a porušení dalších podmínek, které jsou nutné pro zajištění bezpečnosti přípravků pro pacienty. V této chvíli není možné nakupovat vakcíny přes prostředníky, všichni výrobci dodávají vakcíny pouze na základě dohod s Evropskou komisí a vládou ČR.“

Zdroj: Tisková zpráva NOOL

MUDr. Marta Šimůnková

Konzultantka NOOL

marta.simunkova@czmvo.cz

+420 602 226 726